Wat is biodynamische therapie?


Biodynamische therapie werkt via het lichaam aan lichamelijk, geestelijke en emotionele problemen. De therapie is bedoeld voor mensen met steeds terugkerende lichamelijke en/of psychische klachten, die te maken hebben met spanning; en meer in het algemeen voor mensen die steeds minder contact hebben met hun gevoel.


Blokkades

Vaak word je al heel jong afgeremd in het spontaan en direct uiten van je gevoelens: te huilen als je verdriet hebt, te schreeuwen als je boos bent, te juichen als je blij bent. Zo leren sommige mensen al snel hun gevoelens te beheersen door het oppervlakkig maken van hun ademhaling. Een gezond organisme heeft het vermogen om op een gezonde manier met gevoelens om te gaan. Een voorbeeld: je schrikt, je stopt met alles waar je op dat moment mee bezig bent en je lichaam komt in een staat van alertheid. Het produceert dan energie en bepaalde chemische stoffen die nodig zijn om op de goede manier op de situatie te reageren (vluchten, schreeuwen, of juist handelen). Pas als het lichaam weer in een rustige en veilige omgeving is, kan het terugkeren naar een natuurlijk evenwicht. Het voert de opgehoopte spanning af, het ontspant, de vrijgekomen stoffen worden afgebroken en afgevoerd.


Dit is een voorbeeld van een gezonde emotionele cyclus. Vaak echter wordt deze cyclus halverwege onderbroken. In plaats van je te uiten houd je je 'flink', en slik je je gevoelens weg. Hierdoor wordt de opgewekte energie vastgezet en de verschillende stoffen worden in je lichaam opgeslagen in plaats van afgevoerd. Je kunt je voorstellen, dat als zulk gedrag gewoonte wordt, er spanningen in je lijf ontstaan. Er komen blokkades. Als zo'n proces lang genoeg duurt, zit het in je lijf zó vast dat er een slechte doorstroming is van energie; je vermogen om te voelen neemt af. Op de lange duur kan dit leiden tot vervreemding van jezelf. Je hebt geen contact meer met belangrijke informatie van binnen uit. Dit kan leiden tot allerlei vage lichamelijke en/of psychische klachten.


Hoe werkt biodynamische therapie?

Biodynamische therapie werkt via bepaalde massagetechnieken aan deze geblokkeerde energie. Ze gaat deze als het ware laagje voor laagje smelten. In sommige gevallen kom je alsnog tot de verwerking van diep weggestopte gevoelens. In andere gevallen is werken met je lichaam voldoende om het gezond omgaan met energie en emoties weer op gang te brengen. De therapeut zal je, wanneer dit nodig is, stimuleren om impulsen van binnen uit tot uiting te brengen. Soms komen er herinneringen van vroeger bij je boven, die je helpen om beter om te gaan met de problemen van nu. De biodynamische therapie is dus een psychisch en biologisch reinigingsproces. Als conflicten en problemen letterlijk uit je lichaam verdwenen zijn, kun je weer in contact komen met je primaire en wezenlijke persoonlijkheid.


home